Hier vind je het antwoord op de meest gestelde vragen over Letteren Vooruit en de faculteitsraad. Zit jouw vraag er niet tussen of wil je meer weten? Neem contact met ons op!
De RUG is opgedeeld in meerdere faculteiten. De faculteit Letteren is met ongeveer 5000 studenten en 700 medewerkers een van de grootste faculteiten. In totaal biedt Letteren 15 verschillende bacheloropleidingen en 40 masteropleidingen. Voor een handig A-Z overzicht verwijzen we je graag door naar: http://www.rug.nl/let/faculty-of-arts-az.
De Faculteitsraad is de medezeggenschapsraad van de Faculteit der Letteren van de RUG. De raad adviseert het Faculteitsbestuur over het beleid ten aanzien van onderzoek en onderwijs en over de begroting. Naast deze adviserende functie heeft de raad in twee gevallen echter instemmingsrecht: bij wijziging van het faculteitsreglement en bij wijziging van de onderwijs- en examenregelingen. De Faculteitsraad bestaat in totaal uit 18 leden. 9 leden worden gekozen door en uit het personeel (de personeelsgeleding). De andere helft wordt gekozen door en uit de studenten (de studentengeleding). Op dit moment heeft Letteren Vooruit 3 zetels in de raad en Lijst Alpha 6. Het Presidium (het voorzitterschap) van de Faculteitsraad bestaat uit de voorzitter uit de personeelsgeleding en de vice-voorzitter uit de studentgeleding.
Het belangrijkste verschil tussen de Faculteitsraad en de Universiteitsraad is natuurlijk dat bij de Faculteitsraad men zich bezighoudt met alleen een specifieke faculteit en bij de Universiteitsraad met de gehele universiteit. Daarnaast in de Universiteitsraad een full-time bezigheid en de Faculteitsraad een part-time baan, waarnaast het gewoon mogelijk is colleges te volgen. Bij de Universiteitsraad zijn er momenteel drie partijen (Lijst Calimero, SOG en Lijst STERK) en bij de Faculteitsraad van Letteren zijn er twee partijen: Letteren Vooruit en Lijst Alpha.
De steunfractie bestaat in principe uit de personen die in de top negen van de kieslijst stonden, maar het niet tot de fractie hebben geschopt. De steunfractie ondersteunt de fractie door middel van het lezen van stukken en voorbereiden op komende vergaderingen.
Een keer per jaar zijn er faculteitsraadverkiezingen. Mocht je interesse hebben om in de raad plaats te nemen, dan moet je je verkiesbaar stellen. Dit kun je doen door te solliciteren naar een plekje op de kieslijst. Tijdens de verkiezingen wordt bepaald hoeveel zetels elke partij krijgt. Het aantal stemmen op de partij in combinatie met jouw plek op de lijst bepaald of je in de raad komt.
De voertaal in de raad is het Nederlands. Enkele internationale leden van de personeelsfractie spreken echter in soms het Engels, omdat zij soms moeite hebben om zich in het Nederlands uit te drukken. Over het algemeen is het wel belangrijk dat je de Nederlandse taal begrijpt.