05 jun The Letter: Verkiezingswinst, lage opkomst en bestuurssollicitaties

Iedere maand blikt Letteren Vooruit in de rubriek The Letter terug op de ontwikkelingen die zich in de afgelopen periode hebben voltrokken op de Letterenfaculteit van de Rijksuniversiteit Groningen. Met een maandelijks overzicht wil Letteren Vooruit ervoor zorgen dat studenten weten in welke omgeving zij studeren en over welke zaken de faculteitsraad zich buigt.

De maand mei was een beslissende periode voor Letteren Vooruit. De partij heeft tijdens de verkiezingen het aantal zetels in de faculteitsraad weten te verdubbelen van drie naar zes! Als schaduwzijde van de overwinning was de opkomst met 27% zacht gezegd teleurstellend te noemen. Het is aan de nieuwe fractie en aan het nog samen te stellen bestuur om de student nóg beter te dienen.

Verkiezingsuitslag
Vanaf volgend collegejaar zullen zes van onze kandidaten plaatsnemen in de faculteitsraad. In de week van 18 tot 24 mei hebben we een uiterst succesvolle campagne gevoerd die niet mogelijk zou zijn zonder de doorslaggevende ondersteuning waar de kandidaatsfractie op kon rekenen. Via deze weg wil de redactie daarom graag nog een aantal mensen hiervoor bedanken.

Allereerst de huidige fractie, die met hun ervaring de kandidaatsfractie in korte tijd klaar heeft kunnen stomen voor de verkiezingscampagne en hopelijk nog genoeg wijze raad heeft voor komende raadjaar. Onze fractie kon, in tegenstelling tot vorig jaar, ook buigen op een fantastische vereniging. Bedankt lieve leden! De promotiecommissie in het bijzonder verdient alle lof voor het faciliteren van de verkiezingscampagne. Dankzij de grondige voorbereiding die de leden van deze commissie getroffen hadden, kon de kandidaatsfractie zich zorgeloos focussen op het campagnevoeren.

Onze dank gaat ook uit naar onze volledige steunlijst, die met zijn gezamenlijke netwerk een significant deel van onze stemmen heeft verworven. De nummer 11 van de lijst, Rolf Hoitzing, heeft op basis van voorkeursstemmen zelfs een zetel weten te behalen! Onze sponsoren Studentendrukwerk en iScream verdienen ook een vermelding, want hun financiële ondersteuning was meer dan welkom voor de vereniging. We hopen als partij in het nieuwe collegejaar onze samenwerking met Lijst Alpha vooruit te zetten, om als één blok de belangen van de Letterenstudent nog beter te behartigen.

Lage opkomst
Aan deze overwinning zit ook een schaduwzijde. De opkomst bij de universiteit- en faculteitsraadverkiezingen is al jaren laag, maar heeft dit jaar een historisch dieptepunt bereikt met een opkomst van slechts 27% bij Letteren. Letteren Vooruit betreurt deze ontwikkeling, want als studentenpartij vertegenwoordigen wij het liefst alle 5500 Letterenstudenten, want voor hen doen wij uiteindelijk ons werk.

De UK heeft zich gebogen over het hoe en waarom van de teleurstellende uitslag. Opmerkelijk is dat Groningen het met 27,9% opkomst bij de universiteitsraadverkiezingen het nog relatief goed doet. Ze schrijven dat in Leiden, Rotterdam en Utrecht de opkomst niet eens boven de twintig procent uitkomt, en dat bij de Vrije Universiteit de verkiezingen voor de centrale studentenraad zelfs zijn afgeblazen wegens een gebrek aan kandidaten. Deze neergaande trend is helaas ook op onze Letterenfaculteit merkbaar. Bij het spreken van studenten tijdens de campagne blijkt soms desinteresse en soms begrijpen studenten ook niet waar het over gaat.

Het is daarom aan ons de taak om komend raadjaar nóg beter de student te betrekken bij faculteitszaken. Interesse kunnen we niet forceren, maar degene die op wat voor manier dan ook belangstelling heeft voor Letteren Vooruit, de faculteitsraad, of andere bestuurszaken verdienen het stuk voor stuk om deze makkelijk te kunnen vinden. We hebben dit jaar met onder andere ons maandelijkse artikel ‘The Letter’ en het Panel al een begin gemaakt, en volgend jaar is het aan de nieuwe generatie om hierop verder te bouwen.

Bestuurssollicitaties
Met ‘nieuwe generatie’ bedoelt de redactie dat het stichtingsbestuur van onze vereniging op zoek moet gaan naar hun vervangers. Na een uiterst succesvol eerste jaar waarin we van nul naar bijna vijfendertig leden zijn gegaan, is Letteren Vooruit op zoek naar een nieuw bestuur. Heb je affiniteit met politiek? Draag je de Letterenfaculteit een warm hart toe? Lijkt het je wat om het nog jonge project dat Letteren Vooruit is, verder vorm te geven? Twijfel dan niet en solliciteer direct voor één van de vijf bestuursfuncties!

Onze vereniging ondersteunt niet alleen de fractie die plaats neemt in de faculteitsraad, ze is ook een haven voor iedere student die iets heeft met (studenten)politiek. Voor deze mensen organiseert Letteren Vooruit verschillende soorten activiteiten, zoals de lezing van Hans Wiegel op 17 mei. In de Martinikerk deelde hij met de volle zaal een verscheidenheid aan anekdotes en zijn ervaringen in de politiek. De hoge opkomst en de positieve reacties op de lezing maakten samen met de verkiezingswinst van mei een mooie maand voor Letteren Vooruit.

Geen reacties

Sorry, het is niet mogelijk om te reageren.